Çfarë është IBAN dhe si t'a gjeni atë?

Nëntor 2020 • 3 min
IBAN

IBAN është një nga numrat më të përdorur në sektorin bankar. Pavarësisht nëse dëshironi të dërgoni ose të përfitoni para - pothuajse me siguri do të përdorni një IBAN. Sidoqoftë, e njihni çfarë është IBAN?

Pra… çfarë është një IBAN?

IBAN (numër llogarie bankare ndërkombëtare) – është një format i pranuar ndërkombëtar për të shkruar numrin e llogarisë bankare tuaj dhe përdoret nga bankat në vende të ndryshme për të identifikuar dërguesin dhe përfituesin e fondeve. IBAN përdoren gjerësisht në vendet e Bashkimit Europian dhe disa shtete të tjera për të kryer transferta lokale dhe ndërkombëtare

IBAN lituanez – shpjeguar

Për shumicën e klientëve të saj, Paysera siguron IBAN lituanez, pasi është një kompani e liçencuar nga Banka e Lituanisë. Një IBAN lituanez përbëhet nga 20 simbole dhe duket kështu:LT00 3500 0000 0000 0000.

What is IBAN
LT Kodi i vendit
XX Kontrolloni shifrat
XXXXX Kodi bankar (Paysera – 35000)
XXXXXXXXXXX Numri i vjetër i llogarisë, i quajtur gjithashtu BBAN - Numër bazë i llogarisë bankare

IBAN shkruhet në grupe me 4 simbole: LT00 3500 0000 0000 0000, por kur e vendosni në internet nuk duhet të shtoni hapësira qëllimisht, por duhet t'a shkruani si një numër: LT003500000000000000.

IBAN në banka dhe vende të tjera

Në vendet e tjera, IBAN mund të përbëhen nga deri në 34 simbole, megjithatë, formati do të jetë shumë i ngjashëm - do të ketë gjithashtu një kod vendi, shifra kontrolli, kod bankar dhe një numër llogarie.

Sot rreth 70 vende përdorin formatin IBAN. Sidoqoftë, kjo nuk përfshin SH.B.A., vendet Afrikane, Kina, etj. Këto vende kryesisht përdorin formate të tjera si SWIFT dhe BIC.

Më shumë rreth IBAN 

Shkrimi i numrave të llogarive bankare në formatin IBAN nisi në vitin 1997. Në Lituani, banka e Lituanisë jep të drejta për llogaritë IBAN dhe vetëm për institucione financiare të liçensuara.

Të gjithë IBAN janë unikë, nuk mund të ketë dy identike, dhe ato duhet të shkruhen pa gabime për të funksionuar ashtu si dëshironi. Ndryshe, transferta juaj mund të arrijë një person krejtësisht të gabuar ose të kthehet tek ju. Vendosja e IBAN saktë është përgjegjësi e klientit, prandaj para konfirmimit të transfertës sigurohuni që t'a kontrolloni disa herë.

Pjesa kryesore e IBAN janë shifrat e fundit, të ashtuquajturat BBAN. Këto janë shifrat e numrit të llogarisë së një personi në bankën e tyre.

Si të gjej IBAN tim?

IBAN shkruhet në vende të ndryshme në varësi të bankës, megjithatë, zakonisht, është në një vend të dukshëm që mund t'a shikoni pasi të hyni. Për shembull, në aplikacionin Paysera, do ta gjeni në krye të ekranit të aplikacionit. Mos harroni se IBAN i llogarisë tuaj aktuale do të jetë i ndryshëm nga IBAN i kartës Paysera Visa tuaj, pasi që këto janë dy llogari të ndara.

#

Alternativa inovative

Megjithëse IBAN janë të nevojshëm kur dërgojnë para në vende të tjera, ato nuk janë të nevojshme për transferta të brendshme të së njëjtës bankë. Për shembull, klientët e Paysera mund të dërgojnë para tek përdoruesit e tjerë të Paysera duke ditur vetëm adresën email ose numrin e telefonit që është i lidhur me llogarinë e tyre.

Artikuj të ngjashëm #
#

Tetor 2020 •  4 min lexim

Pastërtia, cilësia dhe karatet e arit - çfarë është dhe si t'a kontrolloni atë?

Çfarë shprehin numrat që përshkruajnë pastërtinë e arit? Cili është ndryshimi midis karateve dhe kualitetit? Mund të gjeni 100 përqind ar? Dhe si të kontrolloni pastërtinë e arit?

Lexo më shumë
#

Gusht 2020 • 9 min lexim

Pse bllokohet ose kufizohet llogaria ime Paysera? 

Ne shpesh shohim njerëz që diskutojnë këtë temë në forume të ndryshme si dhe në media sociale, kështu ne vendosëm t'i informojmë me arsyet përse disa njerëz e shohin llogarinë e tyre Paysera të bllokuar ose të kufizuar.

Lexo më shumë
#

Gusht 2020 • 4 min lexim

Si të blini dhe shisni në mënyrë të sigurt me një llogari escrow?

Kurdo që dikush blen ose shet ndonjë objekt ose shërbim të shtrenjtë - një marrëveshje shitblerje është domosdoshmëri. Dhe mbi të gjitha - hapja e një llogarie escrow të përbashkët midis blerësit dhe shitësit po bëhet gjithnjë e më shumë pjesë thelbësore e një marrëveshje të tillë.

Lexo më shumë

RRETH

Paysera është një institucion ndërkombëtar i parasë elektronike i liçensuar nga Banka e Lituanisë. Ajo u ofron klientëve një spektër shërbimesh nga llogaritë personale dhe të biznesit deri në aplikacion celular, kartë debiti dhe përpunim të pagesës për dyqanet e-shops.
Lexo më shumë.